Idolomantis Diabolica – Grote Duivelse Bloem Bidsprinkhaan

Idolomantis Diabolica – Grote Duivel Bloem Bidsprinkhaan

Algemene informatie

LeefgebiedTanzania, Kenia, Somalië
HabitatGrasgebieden, fijngetakte planten.
GrootteVrouwen 11cm Mannen 10cm
LevensverwachtingVrouwen tot 1.5 jaar Mannen tot 1 jaar
KleurenZwart als ze geboren worden, Vanaf L2 bruinig, een week na de laatste vervelling worden ze prachtig groen/wit/rood.
AgressiviteitLaag
MoeilijkheidsgraadHoog (Geen beginnerssoort!). Deze soort is stressgevoelig, ook hebben ze hoge temperaturen nodig en het liefst alleen vliegend voedsel.
Groepshuisvesting mogelijk?Ja, in eigenlijke alle stadia mits genoeg plaatsen.

Benodigdheden voor het houden

Terrarium grootte

Individuele huisvesting: Vanaf  30x30x30cm. Wij raden een gazen kooi voor deze soort aan.

-Groepshuisvesting: 2 a 3 volwassen dieren in een gazen kooi van 50x50x50cm

Terrarium opzet:

-Bodem: substraat zoals zand, aarde, keukenpapier, coco peat, spagnum moss of een combinatie.

-Klim oppervlaktes: Gaas! Super belangrijk bij deze soort. Ze kunnen namelijk niet op plastic lopen, takjes gaat ze ook maar net goed af. Horrengaas is perfect voor deze soort. Ze kunnen ook in vlinderkooien/netcages worden gehouden bijvoorbeeld.

-Ventilatie: Veel ventilatie, kooi mag geheel uit gaas bestaan.

Temperatuur

Dag: 28-35C (Warmtelamp noodzakelijk)

Nacht: 18-22C

Luchtvochtigheid

40/50% . Als ze subadult zijn gaan veel mensen ze meermaals daags met water sproeien om ze wat vochtiger te houden. Echter hoor je ook andere verhalen, mensen die slechts 1x per dag een klein beetje water sproeien en ze verder hetzelfde houden.

Aanbevolen voedselsoorten

L1/L2Grote fruitvliegen (Drosophila hydei)
L3 tot L5Groene vleesvliegen, bromvliegen
L6+Bromvliegen, redrunners, krekels
Een volwassen mannelijke Idolomantis diabolica. De antennes zijn duidelijk verdikt.

Geslachtsonderscheid

Algemeen geslachtsonderscheid: Bidsprinkhanen hebben segmenten op hun abdomen(buikgedeelte). De hoeveelheid segmenten is anders voor mannen en vrouwen. Dit is een betrouwbare methode om het geslachtsonderscheid bij nimfen te bepalen. Hoe groter ze zijn, hoe makkelijker dit verschil te zien is.

Je moet altijd naar de onderkant van het abdomen kijken. Je zult daar zien dat mannen 8 segmenten hebben, terwijl vrouwen 7 segmenten hebben.

Specifiek voor Idolomantis diabolica: 

De mannen van deze soort hebben dikkere antennes. Zeker als ze volwassen zijn is dit duidelijk te zien. Ook hebben de mannen een extra stekeltje op het laatste segment zitten, 6 in plaats van 5.

Kweek

Volwassen stadium

Vrouwen zijn volwassen in L9, mannen in L8. Soms kunnen ze een vervelling overslaan als ze onder ongebruikelijke omstandigheden worden gehouden.

Sexuele volwassenheid

Vrouwen zijn sexueel geslachtsrijp circa 3-4 weken na de laatste vervelling, mannen circa 2 weken na de laatste vervelling.

Ootheken & incubatie

De ootheken van deze soort zijn enorm groot, zo groot als een golfbal ongeveer. Ze zijn lichtbruin van kleur en van foam. Het duurt ongeveer 5 tot 8 weken voordat de ootheken uitkomen. Ootheken 1x per dag licht sproeien bij een temperatuur van 28-35C overdag. Uit een grote ootheek kunnen zeker 50 nimfen worden geboren. De nimfen zijn ongeveer 1cm groot als ze geboren worden en gitzwart.