How-To-Bidsprinkhaan

Basis informatie, wat moet je weten?

Wat is een bidsprinkhaan?

Een bidsprinkhaan is een interessant roofinsect behorend tot de orde Mantodea. Je kan deze exotische dieren uitstekend houden als huisdier doordat ze niet veel onderhoud vereisen. Slechts 2x per week eten geven en wat water sproeien is meestal al voldoende. Doordat bidsprinkhanen niet gemaakt zijn om te springen kun je ze zelfs vasthouden als je dat wilt, ze zullen dan nieuwsgierig rond gaan kijken naar de nieuwe omgeving.

Wat is belangrijk bij een terrarium voor een bidsprinkhaan?

Bidsprinkhanen behoren tot de insecten, wat betekent dat ze moeten vervellen om te kunnen groeien. Dit doen ze door ondersteboven ergens aan te gaan hangen en vervolgens uit hun oude huid te laten glijden met behulp van de zwaartekracht. Hierdoor is het erg belangrijk dat de bidsprinkhaan ondersteboven kan hangen, met genoeg ruimte onder zich. De algemene regel voor het verblijf voor een bidsprinkhaan is dat deze 2x zo breed en 3x zo hoog is als de lengte van de bidsprinkhaan. Dit is de eerste stap totdat ook jij een Happy Mantis kan houden.

Daarnaast is het belangrijk dat er ventilatie in het terrarium zit. Dit wordt meestal gezien door een fijn gaas te bevestigen in de bovenkant van het terrarium waardoor het ventileert met de buitenlucht. Eventueel kan er nog een kleine sleuf worden gemaakt aan de zijkant zodat er nog meer verse lucht kan worden aangezogen. De hoeveelheid ventilatie die nodig is hangt af van de soort bidsprinkhaan. Een goede richtlijn is om ongeveer de helft van de bovenkant van het terrarium te bedekken met gaas.

Om bidsprinkhanen houden nóg makkelijker te maken zijn wij leverancier van deze Mantis Den terraria. Deze acryle terraria zijn speciaal gemaakt voor bidsprinkhanen. Ze bevatten voldoende ventilatie en zijn beschikbaar in 3 formaten.

Vervellingen & Leeftijd

In totaal zullen bidsprinkhanen afhankelijk van de soort en geslacht 6 tot 8x vervellen waarna ze volwassen zijn. Dit wordt aangegeven door de zogenaamde “instar”. Pas geboren bidsprinkhanen zitten in de eerste instar wat wordt afgekort tot “L1”. Zodra hij voor de eerste keer is verveld zit hij in de tweede instar, L2. De instar kan dus gezien worden als een maatstaaf voor hoe oud de bidsprinkhaan is. Zodra de bidsprinkhaan tot L7 of L8 is verveld is deze volwassen en krijgt hij zijn vleugels. Vanaf dit moment zal hij niet meer vervellen en dus niet meer groeien.

Mannetjes hebben eigenlijk altijd één vervelling minder dan het vrouwtje en zijn dus vaak sneller volwassen. Het duurt voor het algemeen langer voordat vrouwtjes volwassen zijn, waarna ze ook langer leven.  Gemiddeld leven mannelijke bidsprinkhanen ongeveer 6 tot 9 maanden, terwijl vrouwtjes bij goede verzorging wel 1 tot 1,5 jaar kunnen worden. Dit verschilt echter wel sterk per soort, waardoor het belangrijk is om goed na te denken welke soorten bij je passen. Deze informatie kan je in deze caresheets vinden voor elke soort die wij verkopen.

Wat moet ik een bidsprinkhaan voeren?

Bidsprinkhanen zijn toppredatoren die andere insecten eten. Als voer moeten dus ook andere levende voedselinsecten worden gegeven. Het is belangrijk dat deze voedselinsecten leven, dode dieren mogen absoluut niet gevoerd worden.

Kleinere bidsprinkhanen worden vaak vleugelloze fruitvliegen gevoerd. Deze zijn eenvoudig zelf te kweken en kunnen niet meer vliegen. Met één fruitvliegkweekje kan je een aantal weken doen waarna je weer een nieuw kweekje opzet.

Je kan grofweg onderscheid maken tussen 2 “Types” bidsprinkhanen: Bloembidsprinkhanen en andere bidsprinkhanen. Bloembidsprinkhanen houden zich in het wild vaak op rondom bloemenvelden waarbij ze vliegende insecten aantrekken met hun felle kleuren. Deze soorten kan je daarom ook het best vliegend voedsel geven zoals verscheidene vliegensoorten, motten tot zelfs wespen. De makkelijkste manier om aan deze vliegende insecten te geraken is door (caster)maden zelf uit te laten komen. Hierdoor heb je altijd vliegende insecten en ben je niet afhankelijk van wat er buiten te vinden is.

De andere bidsprinkhanen zitten vaak lager in de vegetatie en doen takjes of blaadjes na. Deze soorten komen het meest met kruipende insecten in aanraking en eten dit daarom het liefst. Je kan deze soorten sprinkhanen, krekels, kakkerlakachtigen, maden en nog veel meer voeren. Naast deze kruipende insecten zullen ze vaak ook vliegende insecten accepteren als ze deze te pakken kunnen krijgen.

Je ziet weleens dat bidsprinkhanen honing of fruit krijgen van hun baasje. Dit is echter geen goed hoofdvoer! Ze drinken het vocht hieruit, maar hebben niks aan de voedingswaarde hiervan.

Beginnerssoorten

Er zijn verschillende soorten bidsprinkhanen die geschikt zijn voor beginners, zowel kleine, middelmaat als grotere soorten. Wij raden beginners aan om eerst een van deze soorten te houden voordat ze naar andere soorten overstappen. Hieronder staat de lijst met soorten met links naar de bijbehorende caresheet.

Klein:

Miomantis paykuhlii

Creoboter “Yunnan” of Creoboter gemmatus


Middel:

Phyllocrania paradoxa

Groot:

Hierodula majuscula

Sphrodomantis lineola