Hymenopus coronatus – Orchid Mantis

Algemene informatie

LeefgebiedMaleisië, Indonesië, Sumatra, India, China
HabitatTropisch regenwoud
GrootteVrouw ~9cm Man ~4cm
LevensverwachtingVrouw tot 1.5jaar Man tot 1 jaar
KleurenWit, vaak met wat roze tinten
AgressiviteitGemiddeld
MoeilijkheidsgraadGemiddeld,
GroepshuisvestingAlleen mogelijk bij volwassen mannetjes.

Benodigdheden

Terrarium grootte

-Individuele huisvesting vanaf 20x20x30cm

– Kleine nimfen kunnen het beste in kleinere verblijven worden geplaatst om te zorgen dat ze genoeg voer kunnen vangen.

Terrarium opzet

-Bodem: substraat zoals zand, aarde, keukenpapier, coco peat, spagnum moss of een combinatie.

-Klim oppervlaktes: Takjes, levende of plastic planten, gazen zijkanten of een combinatie.

-Ventilatie: Aan de bovenkant, het liefst ook een ventilatiestrook aan de zijkant.

Temperatuur

Day: 20-28C (20-25C geadviseerd)

Night:18-22C (onder de 18C geen probleem)

Luchtvochtigheid: Relatief hoog, rond de 50-80%. Zorg ervoor dat je het verblijf van deze bidsprinkhanen af en toe sproeit met water, maar doe dit niet teveel. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer luchtvochtigheid ze nodig hebben. Ik raad aan om ze rond de 20-25C te houden, dit zorgt voor betere vervellingen vaak. De frequentie van het sprayen hangt af van de hoeveelheid ventilatie, maar normaal gezien voldoet 2x per week.

Aanbevolen voedselsoorten

L1Het liefst grote fruitvliegen, Drosophila hydei
L2/L3Grote fruitvliegen (Drosophila hydei)
L4/L5Krulvliegen/groene vleesvliegen/Grote fruitvliegen (D. hydei)
L6 till adultGroene vleesvliegen, bromvliegen, kleine redrunners, kleine dubias / kleine sprinkhanen. Het liefst heeft deze soort vliegend voedsel.

Geslachtsonderscheid

Algemeen geslachtsonderscheid: Bidsprinkhanen hebben segmenten op hun abdomen(buikgedeelte). De hoeveelheid segmenten is anders voor mannen en vrouwen. Dit is een betrouwbare methode om het geslachtsonderscheid bij nimfen te bepalen. Hoe groter ze zijn, hoe makkelijker dit verschil te zien is.

Je moet altijd naar de onderkant van het abdomen kijken. Je zult daar zien dat mannen 8 segmenten hebben, terwijl vrouwen 7 segmenten hebben.

Specifiek voor H. coronatus: Er zijn een extra aantal kleine verschillen tussen man en vrouw bij deze soort. Vanaf L4 kan je redelijk eenvoudig het geslachtsverschil zien. Vrouwen zullen rondere en grotere lobben aan hun (achter)poten hebben dan de mannen. De lobben op de achterpoten van de mannen zijn meer gestroomlijnd.

Afbeelding met wit, donker

Automatisch gegenereerde beschrijving
Afbeelding met binnen, tafellaken

Automatisch gegenereerde beschrijving

Kijk eens naar de ronding van de lobben op de achterpoten. Het presubadult vrouwtje op de linkerfoto heeft ronde lobben, terwijl het subadulte mannetje op de rechterfoto minder ronde lobben heeft.

In latere stadia, rond L5-L8 zullen vrouwen een groene kraag krijgen in hun nek. De mannen zullen een bruine kraag krijgen. Dit is een onbetrouwbare methode voor geslachtsonderscheid onder L5, zorg dus dat ze groot genoeg zijn voordat je hier naar kijkt.

Afbeelding met binnen

Automatisch gegenereerde beschrijving
Afbeelding met binnen, plant

Automatisch gegenereerde beschrijving

Kijk eens naar de groene kraag die het vrouwtje op de linkerfoto heeft. Het mannetje op de rechterfoto heeft een bruine kraag.

“Sexueel dimorfisme” is zeer aanwezig bij deze soort. De vrouwen worden een stuk groter dan de mannen. Dit zal ook zichtbaar zijn in de nimfen. Vanaf L4 zul je zien dat de vrouwelijke nimfen iets groter zijn dan de mannen.

Kweek

Volwassen stadium

Vrouwen zijn volwassen in L9, mannen in L7. Soms kunnen ze een vervelling overslaan als ze onder ongebruikelijk omstandigheden worden gehouden. Beide dieren zullen vleugels krijgen als ze volwassen worden, maar vooral de mannen zijn capabel om soms korte afstanden vliegend te kunnen overbruggen.

Females will be adult in L9, Males in L7

Afbeelding met groente

Automatisch gegenereerde beschrijving

Een parend koppel, het verschil in grootte is duidelijk zichtbaar

Sexuele volwassenheid

Mannen zullen sexueel volwassen zijn na ~10 dagen, vrouwen na ongeveer ~21 dagen.

Ootheken & incubatie

De grootte van de ootheken is meestal rond de 4-5cm. Ze zijn wit en langgerekt, maar dikker dan de ootheken van de meeste andere bloembidsprinkhaansoorten. Het is belangrijk om de ootheken een paar dagen uit te laten harden alvorens ze eventueel te verwijderen. De ootheek zal iets donkerder worden naar mate tijd verstrekt, soms tot licht geel. Ze komen na ongeveer 45 tot 75 dagen uit, afhankelijk van de temperatuur. Het bakje waarin de ootheken worden bewaard kan het beste 2x per dag licht gesproeid worden om zo de luchtvochtigheid redelijk hoog te houden. Zorg er wel voor dat er genoeg ventilatie is aan de bovenkant, dit voorkomt schimmel. Je kan een lijmpistool gebruiken om de ootheek voorzichtig aan de zijkant of bovenkant van de incubatiecontainer te lijmen, gebruik zo min mogelijk lijm.

De eerste ootheek zal ongeveer 8 weken na de laatste vervelling worden gelegd. Het is belangrijk om ze niet extreem veel te voeren in een korte tijd, dit kan soms namelijk leiden tot egg-bound. Ze leggen gemiddeld zo’n 3 ootheken. Een ootheek van 4cm bevat doorgaands een 30 tot 40 nimfen.